BLAGOTVORAN UTICAJ SEKSA NA ZDRAVLJE

Ako ti prija, dobro je za tebe

 

Kada je Marvin Gej pevao “Sexual healing” (Seksualno lečenje), nije imao pojma koliko je u pravu. Osim što je jedno od najvećih uživanja u životu i blagodet za intimnost sa partnerom, zadovoljavajući seksualni život takođe može poboljšati vaše zdravlje na brojne načine. Naravno, može sagorevati kalorije, smanjiti stres i pomoći vam da lakše zaspite, ali ti efekti na zdravlje su samo vrh ledenog brega. Saznajte ostale zdrave razloge da se uvučete u čaršave sa svojim dragim.

Poboljšava imunitet

Jedan poen za princip zadovoljstva: seks, upražnjavan bezbedno i umereno, može sprečiti da se razbolite. Istraživanje na Vilks Univerzitetu (Wilkes-Barre, PA) pokazalo je da su studenti koji su vodili ljubav jedanput ili dvaput nedeljno imali znatno viši nivo imunoglobulina A ili IgA, koji je prva linija odbrane tela protiv prehlade i gripa – u poređenju sa onima koji su apstinirali ili imali seks tri ili više puta nedeljno.

 

 

Olakšava bol

Vaginalna stimulacija izaziva jak efekat blokade bola, verovatno delom i zbog oslobađanja endorfina – hemikalije u mozgu s opijajućim osobinama. “Stimulacijom ženske G-tačke s orgazmom se može podići prag bola više od 100%, a više od 80% ugodnom stimulacijom”, kaže Beverly Whipple, dr.sc., RN, profesor na Rutgersu, Državnom Univerzitetu u New Jersey, ko-autor knjige “Nauka orgazma” (The Science of Orgasm) sa Barry Komisaruk, dr.sc., i Carlos Beyer-Flores, Ph.D.

To znači da vaginalna stimulacija prilikom seksualno zadovoljavajućeg ludovanja u krevetu (ili bilo gde drugde) može ublažiti glavobolju, menstrualne grčeve, artritisa, čak i hronične bolove, u vremenu od nekoliko minuta do 24 sata.

Biti srećniji, živeti duže

Aktivan seksualni život može činiti dobro vašem telu i braku godinama – seksualno zadovoljstvo je usko povezano s ukupnim kvalitetom života i subjektivnim “dobro se osećam” utiskom za muškarce i žene u bilo kog doba. Kod muškaraca čak utiče na dugovečnost – u studiji sa desetogodišnjim praćenjem istraživači na Univerzitetu u Bristolu u Engleskoj ispitivali su odnos između učestalosti orgazma i smrtnosti među 918 muškaraca u dobu između 45 i 59 godina u Južnom Velsu.

Zaključak: rizik smrtnosti je 50% niži u desetogodišnjem periodu među muškarcima koji su imali česte orgazme (dva ili više nedeljno) nego među onima koji su ih imali manje od jednom mesečno.

 

Koristi ga ili ćeš ga izgubiti

Kod postmenopauzalnih žena, čest seks (tri ili više puta mesečno) takođe može pomoći u sprečavanju vaginalne atrofije i suvoće. Jedan od mogućih razloga – žene koje imaju redovne seksualne aktivnosti mogu imati više prirodnih estrogena koji im cirkulišu u telu, što može zaštititi vaginalno tkivo.

Kod muškaraca, česte ejakulacije nisu samo povezane s boljim seksualnim funkcijama u starijem dobu, već i smanjuju rizik od raka prostate. U jednoj studiji, istraživači s National Cancer Institute su otkrili da je kod muškaraca koji su imali 21 ili više ejakulacije mesečno rizik od razvoja raka prostate u toku života 33% manji, u poređenju s onima koji su ejakulirali 4 do 7 puta mesečno. “Autori sugeriraju da povremeno pražnjenje iz prostate ejakulacijom može očistiti od potencijalno kancerogenih materija iz sperme i semene tečnosti”, objašnjava dr. Komisaruk.

 

Regulisanje hormona

Žene koje imaju polni odnos barem jednom nedeljno (kad nemaju menstruaciju) imaju tendenciju da imaju redovnije menstrualne cikluse, plodniju bazalnu temperature tela, a znatno viši nivo estrogena od onih koje su manje seksualno aktivne, prema istraživanju reproduktivnog biologa Winnifred Cutler, Ph.D., osnivača Instituta Athena za ženski wellness u Čester Springsu, PA. Dodatni bonusi: “Žene koje su redovno imale nedeljno seks bile su plodnije i sporije su starile”, kaže dr. Cutler. Kada su stigle do menopauze, one su pored toga imale manje tegoba, veću gustinu kostiju i bolje kardiovaskularno zdravlje.

Eto, to je cela priča: redovni seksualni odnosi s osobom koju volite ne samo da su dobri za vaš odnos, već i za zdravlje i dobrobit vašeg tela i uma.

 
Bookmark the permalink.

Comments are closed.